ujjaszuleteslogo HOMOKTÖVIS:
(HIPPOPHAE RHAMNOIDES)
"A tibeti medicína kincse"
homoktovislogo
 
hirek termekeink cegunkrol cikkek kapcsolatbalfelsosarok jobbfelsosarok
 

Cikkek

 
Magyar nyelvenEgyéb nyelvek
Antioxidáns zuhany a szervezetnek - Paramedica 2005. december-január Homoktövis cikkek angolul a kanadai Seabuckthorn International Inc. honlapján
Korunk embere - Közéleti Gazdasági Krónika 2005. május Les propriétés phytothérapiques de variétés d'argousier enrichies par sélection - francia nyelven, PDF formátumban
Újjászületés termékek
Közéleti Krónikában megjelenő hirdetés - csak PDF formátum
A szénanátháról - Sport Magic 2008 január (PDF formában)
A bromelinről - önálló, csak az interneten megjelent cikk
A nemesített homoktövis fitoterápiás különlegességei - DOC formátumban vagy PDF formátumban
Előadás a májischaemiáról (PPT formátumban)
Előadás a hererákról (PPT formátumban)
Előadás a táplálkozási antioxidánsokról (PPT formátumban)

Antioxidáns zuhany a szervezetnek

Egyre többen tudják, hogy a fekete és a vörös áfonya, a fekete szeder és berkenye, a kökény, a homoktövis, a piros szőlő héja, az egyre népszerűbb Flavonax termékek és más étrend kiegészítők alkalmasak az ember krónikus relatív antioxidáns-hiányos állapotának megelőzésére és kezelésére. Egyetlen antioxidáns azonban nem antioxidáns, vagyis nem ismerünk egyet sem, amely a szervezet minden folyadékterében vagy biomolekulájában jelen lenne, s olyan sincs, amely minden fajta szabad gyökre hatni képes. Ez a felismerés teszi szükségessé az antioxidánsok eddig még nem használt, újfajta kombinációjának multiplex alkalmazását az oldékonyság, a kapcsolódás helye, a gyökfajta-fogó képesség és az egyes antioxidánsok hatásainak figyelembevételével.
Részlet a Paramedica 2005. december-januári számában megjelent cikkből.

Korunk embere

Az antioxidánsok és az oxidatív szabadgyökök - Dr. Dörnyei József Professzor, élelmiszer vegyész, címzetes egyetemi tanár, az élelmiszer tudományok kandidátusa:

Az oxidatív szabadgyökök patogén hatását az utóbbi évtizedekben fedezték fel. Azóta kiderült, hogy korunk leggyakoribb betegségei a daganatok, szívinfarktus, érszűkületek, stroke, fejlődési rendellenességek, sőt a korai öregedés kialakulásában is döntő szerepük van a szabadgyököknek, illetve az általuk okozott oxidatív stressznek.

Kiderült, hogy csaknem minden fizikai és kémiai ártalom: lehűlés, égés, hypoxia, ischaemia és reperfúzió; toxinhatások: alkohol, kipufogógázok, égéstermékek, xenobiotikumok, fokozott zsírfogyasztás (a telítetlen zsírsavaké is, ha a napi kalória bevitel 10 %-át meghaladják), nitritek, szulfitok, füstölt húsfélék, penészes ételek, UV- és ionizáló sugárzások, politraulizáció, csonttörések, műtétek, minden fajta sejtkárosodás, fertőző ágensek, az anyagcsere-betegségek (diabetes, azotaemia, homocysteinaemia), sőt a pszichés stressz is oxidatív szabadgyök képzéséhez vezet. A szabad gyökök felszaporodása pedig újabb károsodásokat okoz, így minden betegségben egy másodlagos kórkép, az oxidatív szabadgyök ártalom is kifejlődik....

A Közéleti Gazdasági Krónika 2005. májusi számában jelent meg a cikk, de jelenleg nem elérhető az archívum.

HOMOKTÖVIS - HIPPOPHAE RHAMNOIDES
"Újjászületés"®

Az egyik legrégebben használt gyógynövény a Homoktövis, melyet az egészség - tárának is hívnak, mondja dr. Dörnyei József Professzor, élelmiszer vegyész, címzetes egyetemi tanár, az élelmiszer tudományok kandidátusa. Hogyan került kapcsolatba a homoktövissel? Milyen életutat tudhat magáénak? - kérdeztük a DR. FITOKUP KFT. ügyvezető igazgatóját.

-Nagy szerencsém volt. Amikor Moszkvában az Élelmiszeripari Egyetemen élelmiszeripari és vegyipari folyamatok automatizálását tanultam, belekóstolhattam az űrhajós - étrend készítésének technológiájába még 1966 - ban. Ekkor ismertem meg a homoktövis jótékony hatását, ebből készítettek olajat az űrhajósoknak azt követően, mikor egyikük meghalt gyomorfekélyben. A főtitkár Brezsnyev is ezt fogyasztotta a Kremlben, mert a Homoktövis sejt szinten produkálja a védőhatást, és még az italfogyasztással szemben is megvédi a szervezetet. Szibériában egy kutatóintézet kizárólag a homoktövis növény fejlesztésével foglalkozik. Én 1965 óta foglalkozom kutatással, fejlesztéssel, innovációval. Az egyetem után mikor hazajöttem, a Szabolcs Megyei Tejipari vállalatnál kezdtem el dolgozni, az első termékem a pöttyős Túró Rudi és a presszó tejpor volt 1971-ben, majd 1981-től a Compack kutatásfejlesztési részlegét vezettem és kávéval, teával, gyógynövényekkel foglalkoztam. 1990-ben feleségemmel együtt, aki szintén élelmiszer-mérnök, úgy döntöttünk, hogy vállalkozásba kezdünk és ezzel a csodálatos növénnyel, a Homoktövissel fogunk foglalkozni. Nyíregyháza mellett van egy részben saját 10 hektáros Homoktövis ültetvényünk. A legújabb fajtáknak a hatóanyag - vitamintartalma már többszáz-szorosa a vadon termő fajtáknak. Az Altáj-hegységben is bérlünk egy hetvenhektáros termőterületet 70 évre. Ez a két terület biztosítja az alapanyagot. Jelentős az exportunk - hordós, kannás kivitelben - már 10 éve Németországba, Angliába, esetenként az USA-ba is szállítunk.

bogyok

- Érdekes nevet adott a Homoktövis készítményeknek, az "Újjászületés"® . Mi a jellemző tulajdonsága ennek a növénynek és kinek ajánlja?

- A homoktövis (Hippophae rhamnoides) vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában a Duna deltától - Finnországig, így Magyarországon is. Már a VIII. században klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel, de igazi jelentőségre a 40 éves növénynemesítési munka és intenzív klinikai vizsgálat után tett szert Oroszországban és Kínában. A nemesített fajták vitamin és esszenciális nyomelem tartalma nagyságrendekkel magasabb, mint a vadon termőé. A 2-4 méter magasra növő tövises ágú cserje lédús bogyószerű termése, számos értékes hatóanyagot tartalmaz. A homoktövis, (latin neve: Hippophae rhamnoides) az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség- tárának is hívják. Népszerűségét illetően elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Az iránta való érdeklődés annyira megnőtt, hogy nemcsak a vadon termő gyógynövényt szedik, hanem magánkertekben, sőt a lakásokban is termelik. Ami az aszkorbinsav mennyiségét illeti, a homoktövislé többet tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége. E- vitamin és karotin tartalmát tekintve, az első helyet foglalja el. Száznál több biológiailag aktív komponense különösen népszerű és eredményes a gyógyászatban. Az utolsó évtizedben ebből kifolyólag a homoktövis olajat keleten hivatalos gyógyszerként ismerik el, míg nyugaton napjainkig egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő a szervezet ellenállását fokozó szerként ismerik. Nincs ismert mellékhatása, betegségmegelőző szerepe miatt a keleti országokban a homoktövis olajt szisztematikusan alkalmazzák gombásodás és a megfázás által könnyen fellobbanó gyulladásos folyamatok, gyakori vizelési ingerek megelőzésére, különösen a hidegre túlérzékeny betegeknél. A homoktövis olaj táplálja és erősíti a hámsejteket, ezáltal gyorsítja a regenerációs folyamatokat. Antibakteriális tulajdonságai, gyulladás gátló hatása javító hatással van a szövetekre, feltehetően a véredényekre gyakorolt pozitív hatás által. Nem elhanyagolható antidepresszív hatása, a központi idegrendszer erősítéséből és gátlási, egyensúly létrehozásából fakad. A homoktövis bogyóból előállított készítmények javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják a kezdődő hajhullást és bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia, okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában, s csökkentik a röntgen, és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat. Ezeket a gyógyhatású szereket önmagukban vagy egyéb terápiával kiegészítve lehet alkalmazni.

termekek

- . . . és hogyan, milyen technológiával dolgozzák fel a növény termését?

- Szuper kíméletes módon 6 °C- on, fizikai eljárással dolgozzuk fel a bogyót, többféle késztermékké. 1987 óta foglalkozunk Szibériából Magyarországra telepített, nemesített homoktövis feldolgozásával. Olyan korszerű a technikánk, hogy Európában csak a Nestlének van hasonló. Termékeink rendelkeznek a szükséges OGYI, OÉTI, KERMI engedélyekkel és több éve szaküzleti, gyógyszertári forgalomban vannak. A gyümölcshús feldolgozásával készül a "Homoktövis Húsolaj". A sűrítményből pedig a "Homoktövis tabletta" és a "Homoktövis instant gyümölcstea" A bogyós gyümölcs magjából a "Homoktövis Magolaj" kerül előállításra. A kiemelkedő tokoferol, karotin és "F vitamin" értékek magukért beszélnek. Fontos vitaminokat is rejtenek a narancsszínű bogyók: B1, B2, B9, E- és K-vitamint, továbbá folsavat. Találhatók bennük karotinoidok, ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), aminosavak, cukrok, vízben oldódó flavonszármazékok és szerves savak.

- Ma szinte népbetegség a stressz. A testi, lelki fáradtság esetén is segítenek az ún. "Újjászületés"â védjeggyel forgalmazott termékek?

- Hogyne! A Homoktövis bogyós termésének kivonata C- és B-vitamint, karotint, flavonoidokat, káliumot és nyomelemeket tartalmaz, ezáltal jótékony hatású lehet a hajszolt életmódban. Hozzájárul a fizikai és szellemi teljesítőképesség megőrzéséhez, a szervezet ellenálló képességének növeléséhez. Ajánlott a szedése étvágytalanság, testi és szellemi fáradtság esetén, betegség utáni lábadozás időszakában és különösen fertőzésveszély (pl. téli influenzajárvány) idején, továbbá egyes allergiákra, például szénanáthára.

- Melyek még a Dr. Fitokup Kft. jelentősebb termékei?

1. HOMOKTÖVIS HÚSOLAJ: A-, E-, F-vitaminhiány esetén ajánljuk. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsav összetétele révén csökkenti a vér koleszterin szintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamtok kialakulását. Kúraszerű alkalmazása esetén elősegíti a testsúly optimalizálását. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Kúraszerűen javíthatja a sötétben látást, a szemidegek működését. Külsőleg ecsetelve jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, radioaktív kelevények, szájgyulladás, a fejbőr és a bőr - kozmetikai kezelésére. A Kínai Tudományos Akadémia közleménye szerint, gátló hatással van egyes daganatok növekedésére is.

2. HOMOKTÖVIS TABLETTA: A homoktövis bogyós termésének kivonatából készül. Hatóanyagok: C- és B2 vitamint, karotint, flavonoidokat, káliumot és nyomelemeket tartalmaz, ezáltal jótékony hatású lehet hajszolt életmódban, hozzájárul fizikai és szellemi teljesítőképesség növeléséhez. Ajánlott a szedése étvágytalanság, testi és szellemi fáradtság esetén, betegség utáni lábadozás időszakában és különösen fertőzésveszély (pl. téli influenzajárvány) idején, továbbá egyes allergiák, pl. szénanátha esetén.

3. HOMOKTOVIS INSTANT GYÜMÜLCSTEA: C-, P-, E-, F-vitaminokban, karotinoidokban, makro- és mikroelemekben gazdag homoktövis bogyó, alma ízesítéssel. Javallatok: Reform étrend kiegészítőjeként, kúraszerűen fogyasztva különösen hajszolt életmódban hozzájárul a fizikai és szellemi teljesítőképesség megőrzéséhez és a szervezet ellenálló képességének növeléséhez.

4. HOMOKTÖVIS HÚSOLAJ KAPSZULA: A biológiailag értékes Homoktövis Gyümölcshús olaj 350 mg kapszulánként, zselatint, glycerin tartalmaz. Használata: Napi 1-2 kapszulát egészben vagy szétrágva kevés vízzel lenyelni. Fogyasztása hozzájárul a szervezet E-vitamin és keratin szükségletének fedezéséhez és kiegészíti az esszenciális - zsírsav (F-vitamin) bevitelt.

5. HOMOKTÖVIS MAGOLAJ: Klinikailag kipróbált és javasolt gyomorpanaszok (p1. gyomorégés), gyomorfekély és nyombélfekély gyógyítására. Felhasználható bőrfertőzés, atopikus ekcéma, akne kezelésénél. Segíti a telített zsírok elégetését a szervezetében, ezáltal segítheti a fogyást. Segíti a szívbetegségeket. Prementstruális szindrómában csökkenti a tüneteket. Az "F" vitamin (többszörösen telített zsírsavak) hiányából eredően fellépő, központi idegrendszeri abnormitásokat korrigálja (különösen cukorbetegeknél). Alkoholistákban segíti a májfunkció regenerálódását és csökkenti az elvonási tünetek súlyosságát.

6. FEKETERIBIZLI INSTANT GYÜMÖLCSTEA: Étrendi kiegészítőként javasolt kimerültségre, migrénre, vérszegénységre elhízás ellen. A dietikus orvos a kezelés kiegészítőjeként kúraszerű felhasználással, eredményt érhet el: májgyulladás, epekő, vesegyulladás, szív- és tüdőelégtelenség, hipertónia kezelésében.

7. BIOKORREKTOR ®, HOMOKTÖVISBOGYÓ RÁGÓTABLETTA: A termék élettani előnyeit a csökkentett olaj és homoktövisbogyó szárítmány szárazanyag összetevőinek köszönheti. A termék előnyös hatást gyakorol a gyermekek-, sportolók-, testépítők testépítésének gyarapodásának fiziológiai és biokémiai folyamataira. (5 g/kg testsúly/nap)A szellemi és fizikai állapot magasabbra szintre kerül mivel ez a termék pótolja szervezetünk bioflavonoid, zsíroldható-, vízoldható-, vitamin, ásványi anyag, diétás rost és más bioaktívanyag szükségletét jól felszívódó-komplex természetes étrend-kiegészítő anyagként.

8. FITOKORREKTOR® -CSICSÓKA TABLETTA:Orvosbiológiai előnyét elsősorban rosttartalma, nagy telőértékű ballasztanyagtartalma valamint inulin összetétele testesíti meg. Rostanyagtartalma segíti a székrekedés leküzdését, a táplálék koleszterintartalmának gyorsult eltávolítását. Ballasztanyag tartalma sietteti a jóllakottság érzését, akadályozza a túltáplálkozást és elhízást. Az inulinnak immunstimuláló és rákellenes hatása van.

9. FLAVONAX 100 -PLUS® A termék polifenol tartalmánál fogva szerepet játszik a daganatos elfajulást beindító folyamatok csökkentésében ,serkentik a szervezet méregtelenítő működését és antioxidáns hatásuknál fogva meggátolják a szabad gyökök képződését. Flavonoid összetételénél fogva javítja az érfalak rugalmasságát, a lerakódó koleszterin lebomlását elősegítik azáltal, hogy a C vitamin hatását fokozzák és elbomlását gátolják.

EGÉSZSÉG
Szénanátha

SPORT MAGIC 2008/I
A levegőben szállongó apró részecskék okozta légúti tünetek pontos orvosi megnevezése allergiás rhinitis. A tünetek az enyhe kellemetlenségtől, a napi tevékenységet súlyosan zavaró panaszokig terjedhetnek. A szénanáthát tavasszal a fák és virágok pora, nyáron pedig a parlagfű pollenje okozza. Ha a tünetek nem múlnak el és egész évben náthás, akkor a kiváltó ok lehet házi por, penészgomba vagy akár állati szőr is. Az allergiás betegeknél, függetlenül attól hányféle dologra allergiásak, a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek, és ellenálló képességük az arcüreg gyulladással és más légúti megbetegedésekkel szemben is csökken.

Ha kórokozók hatolnak a szervezetbe, az immunrendszer védekezik ellenük, de az ártalmatlan részecskékkel szemben, mint a virágpollen, nem indít általános támadást. Van azonban, akinek az immunrendszere az ártalmatlan anyagokat is veszélyeseknek ítéli és hatásukra megindul a szervezet egyéb gyulladáskeltő anyagainak termelődése azokon a területeken, ahol az ingerlő részecske a szervezettel találkozik: az orr és a garat nyálkahártyáján vagy a kötőhártyán.

E pillanatban nem ismert az immunrendszer hibás működésének pontos oka. Van, aki szerint a nem megfelelő táplálkozás és a légszennyezettség játszik szerepet az immunrendszer működésének megváltozásában. A kóros folyamatot genetikai tényezők is okozhatják,ugyanis az allergiás betegségek családon belül gyakran öröklődnek.

A szénanáthások között gyakoriak a más allergiás tünetek is, pl. ekcéma, asztma stb. A receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszertári szerek (antihisztaminok, kortikoszteroidok) helyett esetleg mellett, próbálja ki a következő táplálék-kiegészítőket, a FLAVONAX 100 PLUS egyes összetevői pl. kvercitin gátolja a hisztamin felszabadulását, a Rhodiola Rosca L. csökkenti a környezeti ártalmak és a stressz immunromboló hatásait.

A Homoktövis Gyümölcshúsolaj és Homoktövis Magolaj többszörösen telítetlen zsírsavai és zsíroldható vitaminjai, gyulladáscsökkentők, és a Homoktövis Tabletta vízoldható vitaminjaival és makro-, mikroelemeivel együtt igen hatásos immunrendszer erősítők. Egész évben szedjen napi 1 mokkáskanál FLAVONAX 100 PLUS-t, 1 mokkás kanál (vagy 2 kapszula) húsolajat és/vagy magolajat, 2 db tablettát. Igen sok embernek bevált, nem lett szénanáthás vagy annak lefolyása igen enyhévé vált.
DR. DÖRNYEI JÓZSEF

Bromelin

A bromelin (bromelian) az ananászban található enzimek keveréke: kéntartalmú, proteáz fehérjeemésztő enzimkomplex. Az ananászból és szárából állitják elő az orvosi célokra és a táplálékkiegészítőkbe szánt anyagot. A nyers ananász önmagában nem biztosítja a bromelin terápiás mennyiségét ezért szükséges a táplálékkiegészítő szedése.

1957-ben kezdték orvosi célokra alkalmazni és azóta több mint nyolcszáz tudományos közlemény jelent meg különböző alkalmazási területeiről. Ezek a tanulmányok leirják a bromelin szerteágazó számos jótékony hatását:

  • A bromelin erős gyulladásgátló hatóanyag, amely fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású, mely hatás mögött többféle mechanizmus áll. Ezek közé tartozik hogy csökkenti a szöveti gyulladást és az ödémát, duzzadást gátló hatása nagyrészt annak köszönhető, hogy aktiválja azokat a vegyületeket, amelyek lebontják a fibrint. A fibrin azzal mozdítja elő a gyulladás kialakulását, hogy létrehoz egy olyan sejtközi állományt, amely mintegy körbefalazza a gyulladt területet, így elzárja az ereket, rendellenes szöveti drenázst és ödémát hoz létre.Pl. második szívinfarktus kialakulásának veszélyét csökkentheti a bromelin , mert megelőzi a vérlemezkék összecsapódását, valamint feloldja a fibrint, vagyis azt a fehérjét, amely vérrögök kialakulásához vezethet.

  • A bromelin hatásos lehet a visszértágulat kezelésében. Az érfalak plazminogén aktivátor tartalma elősegíti a fibrin lebontását. A kitágult erekben kevés a plazminogén aktivátor. A bromelin a plazminogén aktivátorhoz hasonló hatást fejt ki , a fibrin lebomlását váltja ki. A bromelin megakadályozza, hogy a visszerek környezetében a bőr keménnyé és rögössé váljon (lipodermatosclerosis).

  • A bromelin blokkolja a kininek termelődését is- ezek gyulladáskor keletkező vegyületek-, ami növeli a duzzanatot és fájdalmas is lehet. Beszámoltak a bromelin gyulladáscsökkentő hatásáról Rheumatoid Arthritisben is (Reumás izületi gyulladás) és természetes fájdalomcsökkentő hatásáról osteoathritis esetén.

  • A bromelin köhögéscsillapító (mukolitikus hatás) és nyákoldó hatásúnak bizonyult pl. idült hörghurutban. A betegek kezelés előtti és utáni légzésfunkciós vizsgálata spirométerrel mind a tüdőkapacitás, mind a légzésfunkció javulását mutatta. Ezeket az előnyös hatásokat a bromelin hörgőváladékoldó és a váladéktermelést csökkentő hatásának tulajdonították. A heveny arcüreggyulladás esetén is jelentős javulást tapasztaltak a bromelinterápiánál.

  • A szervezetben keringő immunkomplexek(antitestek által megkötött antigének) szintjét is csökkenti a bromelin. Pl. Szklerozis Multiplex kezelésekor kedvező hatást mutatott. Különösen a látási-,érzékelési-,zavarok, illetve húgyuti-,hólyag és bélrendszeri rendellenességek esetén.

  • A bromelin természetes "protázgátló" hatású szer, különösebb mellékhatások nélkül. A humán humán immundeficiens vírusnak (HIV) aktív fehérjeemésztő enzimre van szüksége a vírus fehérjemagjának összetömörítésére a további vírusmásolatok előállítása végett.Azok a gyógyszerek, amelyek ezt a folyamatot gátolják - a protázgátló szerek- igen jó hatásúak a HIV-fertőzés és az AIDS kezelésében, de drágák és sok mellékhatásuk van.

Összefolalva. A bromelin erős gyulladásgátló gyógyszerek alternativája.Sportsérülések, balesetek, keringési problémák, visszér, infarktus, trombotikus problémák esetén, továbbá: mukolitikus -,protázgátló-, immunerősitő hatású.

Mellékhatása gyakorlatilag nincs. (Egyedi túlérzékenység esetén allergiás bőrkiütést , szapora szívverést okozhat.).
Az ajánlott napi adag: 40-400mg.


Prof. Dr. Dörnyei József

balalsosarok jobbalsosarokhirek termekeink cegunkrol cikkek kapcsolat